facebooktwitterlinkedinyoutube

Delavnica: Korupcija in nevladne organizacije

.
Društvo Integriteta in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij sta 10.12. in 11.12.2009 pripravila delavnico na področju boja proti korupciji in vzpostavljanju integritete pri delovanju nevladnih organizacij.


Dvodnevni seminar, ki je bil namenjen predvsem NVO, je bil prvi projekt doslej v neposrednem boju proti korupciji, organiziranemu kriminalu in pranju denarja. Prav tako je tudi prvi projekt glede izvajanja integritete in preglednosti (transparentnosti) v sektorju nevladnih organizacij in v vseh projektih povezanih z Vlado RS ali donatorji. Kar pa je najbolj pomembno, ta projekt predstavlja osnutek prvega sklopa smernic Transparency International o tem vprašanju, saj pri TI takšnih aktivnosti še niso izvajali.

Delavnico je prvi dan vodila Char Mollison, profesorica na Univerzi v John Hopkins University. Char Mollison je profesorica etike NVO in upravljanja NVO na Ameriški univerzi Johns Hopkins University s 30 letnimi izkušnjami v zvezi z vzpostavljanjem etičnih standardov v nevladnih organizacijah. Na delavnici je pojem korupcije in nevarnosti za nevladni sektor predstavil tudi prof. doc. dr. Bojan Dobovšek iz Fakultete za varnostne vede, Univerze v Mariboru. Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije in vodja GRECO-a Drago Kos je predstavnike nevladnih organizacij seznanil s širšim kontekstom korupcije, Aleksander Petrovčič iz Računskega sodišča pa je na delavnici s predstavniki pripravil podrobnosti o kandidiranju na javnih razpisih. Vita Habjan (Pravno informacijski center) je skozi anketo in analizo vprašalnika med nevladniki opredelil ključne probleme in izzive s katerimi se bomo ukvarjali v Društvu Integriteta in pripravili smernice ter kodeks etike za nevladne organizacije. Simona Habič (Društvo Integriteta) je predstavila sodelovanje z nevladnimi organizacijami in nadaljevanje projekta.

Namen projekta je bil razviti in okrepiti ozaveščenost o vprašanjih, ki izvirajo s področja korupcije znotraj sektorja nevladnih organizacij. O teh vprašanjih za zdaj še ni bilo opravljenega nobenega natančnega in poglobljenega dela. S projektom smo želeli vzpodbuditi gradnjo trdnosti in pomembnosti nevladnih organizacij ter samih temeljev transparentnosti.

Cilj projekta je bil tudi oblikovati priporočila Vladi RS ter Gospodarski zbornici, saj financiranje NVO zaradi občasnih nejasnih postopkov omogoča pranje denarja ter druga nezakonita ravnanja v zvezi s pretoki finančnih sredstev, hkrati pa so NVO tudi mogoč naslovnik h koruptivnim dejanjem s strani financerjev, tako državnih organov kot tudi zasebnih pravnih subjektov.

Skupaj s sodelujočimi smo oblikovali smernice za delovanje NVO na področju financiranja in smernice za dosego večje transparentnosti pri dodeljevanju sredstev, s čimer želimo pripomoči k preprečevanju korupcije v NVO sektorju.

Glavni govorniki na seminarju so bili vidni in pomembnejši strokovnjaki s področja korupcije, pranja denarja in NVO sektorja iz Slovenije in ZDA. Za ogled njihovih predavanj kliknite na prispevke.

 • CHAR MOLLISON
  Profesorica na Univerzi v John Hopkins University

  PRISPEVEK
 • DRAGO KOS
  Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije in predsednik Skupine držav za boj proti korupciji (GRECO
  )
  PRISPEVEK
 • ALEKSANDER PETROVČIČ
  Svetovalec za javna naročila, kabinet predsednika Računskega sodišča RS

  PRISPEVEK
 • VITA HABJAN
  Pravno informacijski center
  PRISPEVEK
 • PROF. DOC. DR. BOJAN DOBOVŠEK
  Predavatelj na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru
 • SIMONA HABIČ
  Predsednica društvo Integriteta

.
Projektne aktivnosti, ki smo jih izvedli:

 • zaradi večjega vpogleda v prakse financiranja NVO dejavnosti ter možne praznine oziroma nepravilnosti, s katerimi se srečujejo in ki omogočajo korupcijo, smo oblikovali vprašalnik za NVO,
 • izvedli delavnico z namenom osveščati NVO o korupciji ter pripraviti smernice in priporočila za ravnanje NVO ter državnih organov in zasebnih subjektov, z namenom prepoznavati korupcijo v NVO sektorju in nanje primerno odgovoriti,
 • v maju bomo izdali knjižico in brošuro s smernicami.

VEČ O PROJEKTU (pdf dokument)
PROGRAM (pdf dokument)

PROJEKT JE FINANCIRALO VELEPOSLANIŠTVO ZDRUŽENIH DRŽAV
AMERIKE V SLOVENIJI

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Avgust 2020   »
potosrčpesone
     1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo