facebooktwitterlinkedinyoutube

S transparentnostjo in integriteto do gospodarskega in socialnega razvoja Slovenije!

Društvo Integriteta je z 19. marcem 2011 pričelo z izvajanjem projekta S transparentnostjo in integriteto do gospodarskega in socialnega razvoja Slovenije! Projekt je bil, na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje informativno-komunikacijskih in izobraževalnih dejavnosti nevladnih organizacij o evropskih zadevah v letu 2011, izbran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.


NAMEN PROJEKTA

Namen projekta je bil omogočiti široko javno razpravo, ki se bo neposredno nanašala na sedmo vodilno pobudo, opredeljeno v dokumentu Evropa 2020: »Evropska platforma za boj proti revščini«. Namen projekta je bil dotakniti se tudi ostalih vodilnih pobud dokumenta Evropa 2020, predvsem »Industrijske politike za dobo globalizacije« in »Programa za nova znanja in spretnosti ter nova delovna mesta«.

PREDSTAVITEV TEMATIKE.
.
CILJI PROJEKTA

  • Spodbujanje sodelovanja med različnimi državnimi institucijami, javnimi in zasebnimi organizacijami ter posamezniki z namenom iskanja skupnih točk in širšega družbenega konsenza za pripravo Strategije razvoja Slovenije.
  • Prispevanje k dolgoročnemu zmanjšanju revščine in korupcije ter povečanju gospodarskega in socialnega razvoja Slovenije.
  • Informiranje političnih določevalcev, stroke in širše javnost o povezavi med korupcijo in revščino.
  • Spodbujanje demokratične izmenjave mnenj.
  • Prispevanje idej in rešitev za Strategijo razvoja Slovenije in čim hitrejši izhod iz gospodarske krize.
  • Ozaveščanje slovenske družbe o dilemah nadaljnjega razvoja Slovenije na področju revščine in spodbujanje kritičnega razmišljanja o odločitvah in politikah.
  • Dvig ravni zavedanja pomena transparentnega, odgovornega, etičnega in poštenega ravnanja na vseh področjih družbenega življenja.
  • Spodbujanje mladih / študentov k izražanju stališč in spodbujanje pridobivanja  novih znanj s področja obravnavane tematike.
  • Povečanje senzibilnost celotne slovenske družbe na pojav revščine.

.
V sklopu projekta smo izvedli natečaj za najboljši esej in organizirali javno razpravo.
.

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠI ESEJ

Z natečajem smo želeli mlade / študente spodbuditi k izražanju stališč in podpreti pridobivanje novih znanj s področja preprečevanja korupcije, zmanjševanja revščine in spodbujanja gospodarskega ter socialnega razvoja.

Natečaj je potekal med 4. aprilom in 8. majem 2011, v njem pa so sodelovali študenti prijavljeni na predmet Corruption and Development, ki bo potekal v sklopu mednarodne Poletne šole na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani med 4. in 22. julijem 2011. V natečaju so sodelovali trije študenti iz Švice, Italije in Latvije. Nagrada, ki jo prejme zmagovalec je plačilo predmeta Corruption and Development.

ZMAGOVALKA NATEČAJA ZA NAJBOLJŠI ESEJ JE SVETLANA PETUHOVA IZ LATVIJE!
ESEJ - Corruption, development, poverty

Objavljamo tudi preostala dva eseja:
ESEJ - Corruption

ESEJ - The Fight against Corruption and International Development Cooperation: Challenges and Prospects

Več o natečaju:
OBJAVA NATEČAJA

REZULTATI NATEČAJA

JAVNA RAZPRAVA

V torek 17. maja 2011 je v Državnem svetu potekala javna razprava na temo Revščina - Korupcija - Razvoj: S transparentnostjo in integriteto do gospodarskega in socialnega razvoja Slovenije. Javna razprav je pritegnila več kot sto udeležencev, zainteresiranih posameznikov, strokovnjakov iz različnih področij in medijev.

Na javni razpravi so sodelovali strokovnjaki s področja gospodarskega razvoja in ekonomije, preprečevanja korupcije, gospodarskega kriminala in poznavalci trenutnega socialnega stanja v Sloveniji. Na razpravi smo politične določevalce, stroko in širšo javnost informirali o povezavi med korupcijo in revščino, spodbujali demokratično izmenjavo mnenj, predstavili ideje in rešitve za Strategijo razvoja Slovenije, spodbujali sodelovanje in ozaveščali slovensko družbo o pomena transparentnega, odgovornega, etičnega in poštenega ravnanja na vseh področjih družbenega življenja.

Na razpravi so sodelovali:

Simona Habič, predsednica Društva Integriteta.

mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta


.

Andrej Beloglavec, vršilec dolžnosti vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji


.

izr. prof. dr. Bojan Dobovšek, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru


.

prof. dr. Jože Mencinger, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, državni svetnik


.

mag. Goran Klemenčič, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije


.

prof. dr. Jože P. Damijan, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani


.

Matjaž Hanžek, nekdanji varuh človekovih pravic, član upravnega odbora Društva Integriteta


.

.

Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije.
Ta projekt je prejel finančno podporo programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank. Program obveščanja izvaja Urad Vlade RS za komuniciranje.
http://www.evropa.gov.si/

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Avgust 2020   »
potosrčpesone
     1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo