facebooktwitterlinkedinyoutube

Država naj s premoženjem davkoplačevalcev ravna odgovorno in transparentno

Predstavniki Zveze civilnodružbenih organizacij Slovenije, v katerih deluje tudi Društvo Integriteta- Transparency International Slovenia, opozarjamo, da odlok o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države za leto 2012 in vladna uredba o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti omogočata nepregledne postopke ravnanja s premoženjem države. 

začetku avgusta je Zveza civilnodružbenih organizacij Slovenia pozvala Komisijo za preprečevanje korupcije, računsko sodišče, vrhovno državno tožilstvo in poslance, da si dejavno prizadevajo za zakonske in podzakonske predpise, ki bodo zagotovili odgovorno ravnanje s premoženjem države in lokalnih skupnosti. 

V sklopu poziva se je odzvalo Ministrstvo za pravosodje in javno upravu, kjer v ponedeljek, 3.9.2012, na to temo potekal sestanek. V letošnjem odloku je po navedbah predsednice Društva Integriteta- Transparency International Slovenia Simone Habič, ki je tudi sodelovala na sestanku, ogromno napak in je pomanjkljiv, ponekod tudi zavajajoč. Na primer, pri številnih nepremičninah so namreč orientacijske vrednosti navedene prenizko in znaša razkorak z ocenjeno vrednostjo, ki jo navaja Geodetska uprava RS, tudi po milijon evrov. Vse to pa daje možnost za oškodovanje državnega premoženja.

Predstavniki ministrstva za pravosodje in javno upravo so se na sestanku s predstavniki zveze civilnodružbenih organizacij zavezali, da bodo pri pripravi nove zakonodaje poskušali upoštevati pripombe glede ravnanja s premoženjem države, vendar pa umik odloka o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države ni možen.

Sicer pa Habičeva opozarja, da je zelo pomembno, da se tudi institucije nadzora in revizij vključijo v proces svetovanja, kako v odloke in zakonodajo vnesti varovalke, da ne pride do zlorabe javnega dobrega in da se bo pri pripravi in oblikovanju prihodnjih odlokov upoštevalo načelo transparentnosti. Po navedbah zveze jim v tem mesecu ni odgovoril nihče, le omenjeno ministrstvo.POZIV

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   September 2020   »
potosrčpesone
 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo